Заявка на кредит Заявка на депозит

Контакт-центр:

Річна звітність за 2013

Звіт Спостережної ради

ЕЖЕГОДНО ГРОМАДА ПОЛУЧАЕТ ВЫСОКУЮ ОЦЕНКУ УКРАИНСКИХ И МЕЖДУНАРОДНЫХ АУДИТОРОВ

5Восемнадцать лет кредитный союз «Громада» пропагандировал человеческие ценности — веру в то, что благодаря свободной воле и совести каждый человек имеет право жить так, как он считает нужным. Мы всегда хотели, чтобы все законы и государственные институты защищали и удовлетворяли потребности каждого из нас. Но мы с Вами не стали ждать, когда наступит эта долгожданная эра. Мы, в меру своих возможностей, стали действовать сами.

С момента создания кредитного союза «Громада» не интересы капитала стояли на первом месте, а интересы тех граждан, которых обслуживал кредитный союз. Главной его задачей стало удовлетворение разнообразных потребностей своих членов. И управлять стали кредитным союзом «Громада» не только те, кто дал большие деньги, а все члены сообща с помощью Общего Собрания. За восемнадцать лет напряженной работы кредитный союз «Громада» смог показать, что обычные люди достаточно умны, чтобы управлять своими общественными делами. Сообща, а это 6 148 человек, мы смогли сделать нашу жизнь богаче и насыщеннее. Мы смогли выстоять во время трех предыдущих кризисов и выстоим в этот раз, проявив лучшие человеческие качества и опираясь на взаимовыручку друг друга. И каждый из этих 6 148 человек внес свой личный вклад в улучшение жизни вокруг себя, своей семьи и своей страны.

Общность членства в кредитном союзе «Громада» всегда определялась не тем, против кого или чего наши члены выступали, а тем, за что они выступают. Вместо того, чтобы отторгать что-либо, мы всегда подчеркивали то, что объединяет нас. Это сделало нас сильными и определило то, кем мы являемся. Среди наших членов есть украинцы, русские, евреи, молдаване, болгары, поляки, румыны, армяне, азербайджанцы, татары, турки, корейцы, изиды, гагаузы. Как богата наша Громада на национальности! И мы гордимся своим единством.

Наши члены твердо верят в демократию, в гражданское общество, в информацию без цензуры, чтобы люди могли сами делать свой выбор. И мы с Вами все эти 18 лет имели возможность говорить то, что думаем. Мы всегда были честны друг перед другом, мы вместе обсуждали нашу жизнь, благодаря чему мгновенно перестраивались.

Мы с Вами всегда верили в экономику, основанную на свободном рынке, на частном предпринимательстве, на инновациях, на инвестициях, на торговле, которые обязательно приведут к повышению уровня нашей жизни. Мы всегда страстно поддерживали процветание наших заемщиков, которое напрямую зависит от благоприятного экономического климата в бизнесе. Потому что мы знаем, что вкладчики хорошо заработают только в том случае, когда хорошую прибыль заработают наши заемщики.

Экономическое сотрудничество и обычная человеческая взаимопомощь членов кредитного союза оказались способны побеждать даже такие невероятные психологические перегрузки последних месяцев. Значит все виды услуг, которые Громада оказывала для своих вкладчиков и заемщиков, были необходимым условием стабильности и процветания. Значит Правлению следует продолжать наращивать работу по оказанию услуг членам как в экономическом, так и в социальном направлении. Польза для всех нас от этого сотрудничества очевидна.

Мы успеваем меняться со скоростью перемен, которые происходят вокруг нас. Отвечая на вопрос «что кредитовать», мы продолжаем вести поиск лучших технологий в сельскохозяйственном бизнесе с более низкой себестоимостью. Мы продолжаем развивать проекты по бизнес-проектированию, по отслеживанию формирования и путей снижения себестоимости. Мы постоянно улучшаем нашу процедуру выдачи кредитов, которая разрабатывалась нами совместно с иностранными специалистами. Благодаря международному опыту и нашей целеустремленности, этой процедуре нет равных в стране, ей присущи не только простота и прагматичность, но самое главное — надежность. Ежегодно кредитный союз «Громада» получает высокую оценку не только украинских аудиторов, но и аудиторов наших международных инвесторов.

Мы верим в человеческое достоинство, верим в то, что все люди созданы равными, независимо от того, где родились, как выглядят, кого любят. Все это делает нас сильными, чтобы мы сами могли решать каким будет наше будущее. Сможем ли мы иметь все то, во что верим, зависит только от нас. И это накладывает на нас определенные обязательства. Потому, что мы живем в таком мире, в котором не можем рассчитывать, что кто-то другой сделает за нас то, что должны сделать мы сами. Так было и так будет всегда.

С уважением, Лариса Николаевна Полозова,

председатель Наблюдательного совета

Звіт Правління

6Шановні спілчани!

Представляємо Вам річний звіт кредитної спілки за 2013 рік, який відображає підсумки діяльності Громади за цей період.

Ми оцінюємо минулий рік, в цілому, як вдалий для Громади. Зростання основних показників та нормативів діяльності кредитної спілки стало підтвердженням правильності обраного курсу стратегії розвитку, прийнятої на 2013 рік.

Громада в черговий раз увійшла до рейтингу найбільших кредитних спілок України за розміром активів. За минулий рік активи спілки виросли на 43% та на кінець року становлять 87 447 292 грн. Розмір капіталу у 2013 році збільшений на 31% і досяг 9 335 436 грн.

Короткострокова ліквідність Громади  на кінець року склала 205% при нормативному значенні 100%, що перевищує на 105%.

За минулий рік кредитний портфель Громади виріс на 21 589 862 грн, та перевищив 82 млн. грн, що на 35% більше, ніж у 2012 році. Основними векторами діяльності Громади на найближчі роки визначені — кредитування  агробізнесу, розвиток фінансових послуг для малого та середнього підприємництва, подальший розвиток споживчого кредитування. Найбільш значущі завдання кредитування — надання повного комплексу послуг із забезпеченням персонального підходу до кожного позичальника та вдосконалення дистанційних технологій надання послуг.7

Продумана стратегія розвитку дає свої результати — все більше число фізичних осіб стають членами Громади. Так, за минулий рік  Громада привітала 571 особу. Чисельність Громади на кінець року склала 6 148 членів. Ті, хто вже став нашими членами, підтверджують свою лояльність, користуючись всіма новими продуктами та пропозиціями, що надаються Громадою.

Стабільні позитивні результати діяльності та планомірний розвиток сприяли тому, що депозитний портфель за 2013 рік збільшився  на 50% та у співвідношенні з 2012 роком сумма становить 74 009 749 грн. Дохід вкладників у вигляді процентів на вклади склав 14 237 975 грн.

У минулому році Громада пропонувала нові депозитні продукти для вкладників, розробляла нові рішення, спрямовані на підвищення доступності та забезпечення зрозумілості послуг, відсоткові ставки відповідали очікуванням наших членів, а покращення сервісу дозволяло нашим членам економити час.

У 2013 році Громада активно розвивала соціальне життя своїх членів. За рік наші заходи відвідало 3 135 чоловік. Найбільш популярними виявились комп’ютерні курси, медичні та фінансові семінари.

Розширення регіональної мережі на території України ми розглядаємо, як основу для розвитку Громади. З цією метою у 2013 році, було відкрито філію Громади у місті Миколаїв.

8

Високий рівень платоспроможності є доказом надійності Громади, як позичальника. Своєчасне виконання зобов’язань у 2011-12 роках Громадою по кредиту голандського кооперативу «Ойкокредит» в обсязі 3,5 мільйонів грн, дало можливість запозичити новий інвестиційний кредит у розмірі 6,5 мільйонів гривень на міжнародному фінансовому ринку.

Загалом ми розраховуємо зберегти стійкі темпи розвитку і в 2014 році. В результаті вирішення задач, поставлених перед собою менеджментом, схвалених Спостережною радою, ми плануємо за рік значно збільшити активи, обсяг кредитного та депозитного портфелів.

Нас чекає непростий, але цікавий рік. Завдяки Вашій підтримці, шановні спілчани Громади, ми вважаємо такі перспективи реальними! У співпраці з Вами ми продовжимо успішний розвиток на благо економіки Херсонщини!

З повагою і побажаннями добра та миру!

Галина Володимирівна Шилакіна,
голова Правління КС «Громада»

Звіт Ревізійної комісії

За 2013 рік економічно-фінансова діяльність кредитної спілки «Громада» відповідала вимогам нормативно-правових актів, Статуту кредитної спілки та рішень Загальних Зборів кредитної спілки.
В обов’язковому порядку Ревізійній комісії на ознайомлення щоквартально подавалась фінансова звітність кредитної спілки, для можливості здійснен-ня контролю за фінансовим станом кредитної спілки. За звітний період проведені вибіркові перевірки на дотримання касової дисципліни, правильності нарахування процентів за фінансовими послугами, які надаються членам кредитної спілки. Результати перевірок підтверджують правильність та відповідність фінансових даних.
2013 рік став показовим для кредитної спілки «Громада», тому що він був періодом отримання двох ліцензій. В цей період керівництво кредитної спілки посилило контроль за показниками та нормативами роботи кредитної спілки: інформація, яка відповідно до вимог Законодавства, повинна подаватись щоквартально, у період ліцензування подавалась до Нацкомфінпослуг кожен місяць. Надані звіти про дотримання нормативів фінансових показників, стан кредитного та депозитного портфелів, дозволили контролюючому органу чітко побачити позитивну динаміку розвитку Громади. В червні та жовтні 2013 року КС «Громада» отримала ліцензії, які необхідні для здійснення діяльності кредитної спілки строком на три роки.
Висновком ТОВ «Аудиторська фірма «МАКСИМУМ», яка проводила незалежну аудиторську перевірку, за результатами фінансової діяльності кредитної спілки за 2013 рік визначаються на підставі річ-ної звітності, включаючи баланс та звіт про доходи й витрати, результати вибіркових перевірок, говорять про наступне:
Фінансова звітність кредитної спілки «Громада» відповідає встановленим вимогам діючого Законодавства України, а також реально та точно відображає його фінансовий стан на 1 січня 2014 року. Фінан-сові звіти справедливо та достовірно відображають інформацію згідно з визначеною концептуальною основою фінансової звітності за 2013 рік.
Наслідки проведеної аудиторської перевірки свідчать, що показники відображені у фінансовій звітності не суперечать аналітичному обліку та первинним документам спілки, всі форми звітності взаємопо-в’язані між собою та відповідають вимогам норма-тивних та законодавчих актів України.
Інформація, відображена в фінансовій звітності за формами, установленими Положеннями (стандарта-ми) бухгалтерського обліку та в звітних даних за формами, установленими Нацкомфінпослуг, реально та точно відображає фінансову діяльність кредитної спілки «Громада» за 2013 рік.

Звіт Кредитного комітету

9Закінчився 2013 рік, тож можемо звітувати про наші досягнення. Протягом 2013 року членами кредитного комітету було затверджено 868 кредитів на суму 48 676 899 грн. Кредитний портфель на кінець року склав 82 021 449,64 грн.

За цільовим призначенням видані кредити розподілилися наступним чином: найбільшу частку займають кредити, які були надані на ведення особистих селянських господарств — 43 374 393,56 грн. Середній розмір якого становить — 49 970 грн. На задоволення споживчих потреб — 2 216 792,14 грн. На придбання, будівництво, ремонт та реконструкцію житла було надано кредитів на суму 2 055 721 грн. На комерційні цілі — 653 549,57 грн. На соціальні потреби надано кредитів на суму 376 443 грн.

10

Кредитування сільгоспвиробників потребує знань про особливості роботи аграрної галузі, стан розвитку сільського бізнесу, всього життєвого укладу селян. Враховуючи ці особливості економісти кредитного відділу проводять бесіди з позичальниками, складають бізнес-плани, аналізуючи джерела доходів для погашення кредиту. Кредит надається лише після ретельного вивчення фінансового стану господарства, його кредитоспроможності, аналізу особистості, а також оцінки забезпечення кредиту. Кредитний комітет знаходить баланс між мінімальними ризиками для КС і найбільш вигідними умовами для позичальників.

Велику роль відіграла співпраця КС «Громада» з Міжнародним проектом USAID «АгроІнвест». У рамках цього проекту було організовано ряд семінарів, зустрічей та Днів поля з фахівцями в різних сферах діяльності з питань вирощування, зберігання та реалізації продукції. Тож ми рухаємося в напрямку більш тісного супроводження позичальників. У співпраці з даним проектом ми розширили напрямки кредитування, створили нові кредитні продукти, які сприяють впровадженню позичальниками новітніх технологій для підвищення рентабельності агробізнесу. Прагнучи підвищити рівень прибутковості та зменшити вплив сезонності у кредитуванні, Кредитний комітет приділяє велику увагу розвитку кредитних продуктів, спрямованих на круглорічне кредитування. Тому Громада розширяє кредитний відділ, проводячи набір кредитних консультантів. Вже на сьогодні працює 7 нових чоловік з різних районів області, завдяки яким збільшено обсяги кредитування.

11

2013 рік приніс багато труднощів, з якими позичальники не мали змоги впоратися самостійно. Ми всіляко допомгаємо у вирішенні проблемних питань шляхом виїзду в господарства позичальників для контролю за дотриманням технологічних процесів та надання інформаційної та фінансової підтримки. Для тих, хто все ж таки не зміг своєчасно погасити кредити, була надана можливість рефінансувати кредит та погасити в наступному сезоні.

Про низький ризик кредитного портфелю свідчить загальна заборгованість, яка нижче допустимої норми. Це є гарантією повернення депозитних внесків спілчан, а також основою і запорукою успішної роботи.

Підсумовуючи результати кредитної діяльності за звітний період, можна впевнено сказати, що ми досягли успіху завдяки професіоналізму наших фахівців. Аналізуючи фінансові показники, переконуємося: кредитна спілка «Громада» має міцний економічний потенціал.

З повагою, Тетяна Миколаївна Другова,

голова Кредитного комітету