Заявка на кредит Заявка на депозит

Контакт-центр:

Річна звітність за 2012

Звіт Спостережної ради

Вже 17 років ми разом успішно розвиваємо кредитну спілку «Громада», підвищуючи рівень життя наших членів.

Як і раніше, не зважаючи на зміни у країні чи політиці, ми направляємо всі зусилля на збереження грошей вкладників. Успішно вийшовши з 3-х криз, що спричинились за період існування Громади, ми посилювали нашу імунну систему унікальними стратегіями та тех-нологіями.

Надійність будь-якої кредитної установи базується на збалансованому розподіленні ризиків (правильному розміщенні грошей вкладників). Це означає, що стратегічно в кредитному портфелі Громади необхідно мати декілька видів надійного та прибуткового бізнесу для кредитування. Спеціалізуючись на агрокредитуванні, ми добре знаємо, що всередині сільгоспвиробництва вже існує диверсифікація ризиків. Ми добре розбираємося в таких ризиках, прораховуємо їх та знаємо як їх вирішити. Наприклад, ми кредитуємо багато різноманітних культур. Ціни на них одночасно «обвалитись» не можуть. Також є погодні ризики. Та якщо в одному році не вродила зернова група, врожай є по овочівництву. Тобто си-туація балансується за допомогою різних культур та бізнесів.  У наступні роки для нас стратегічно важливо розширювати кредитування тваринництва, це зменшить ризики та додасть нам стабільності.

У 2012-му високосному році склалися досить важкі погодні умови для зерновиків: озимі вимерзли, згоріли ранні ярові культури. Запланованих прибутків у зерновиків у 2012 році не було, довелося двічі витрачатися на пересів. Відсотки по кредитам зерновики виплачували за рахунок пізніх ярових (соняшника, проса, сорго). Аби дати сільгоспвиробникам шанс заробити прибуток для погашення тіла кредитів, нам довелося продовжити ці кредити ще на один рік. Таку складну ситуацію ми мали вже восени 2008 року, тоді всі зернові кредити були сплачені через рік. Маючи гарний досвід, фахівці Громади приймали цієї осені вірні рішення, вони тримали ситуацію під пильним контролем. Зима та весна 2013 року дозволили озимим успішно перезимувати, що дає надію на гарні врожаї та прибутки.

Громада 17 років для багатьох наших позичальників була єдиним партнером і помічником у нелегкій аграрній справі. Наша стратегія кредитування спрямована на співпрацю з сільгоспвиробниками, які ставлять за мету створювати рентабельне конкурентоспроможне господарство та залишатись довгі роки на агроринку. У звітному році ми взяли курс на довгострокове (2-3 роки) кредитування новітніх агротехнологій. Завдяки цим технологіям наші позичальники зможуть отримати більше прибутку, а їх бізнес буде більш надійним. Просування новітніх агротехнологій — це велика та складна робота на наступні 5-10 років, але вона дозво-лить зменшити нашу залежність від погоди та  знову ж таки додати Громаді стабільності.

Ми продовжуємо будувати багаторічні відносини зі своїми членами. В результаті опитування вкладників було виявлено основні потреби, які стосуються цільових накопичень. Разом із Суспільною Службою України ми розробили депозитну програму із додатковими послугами, що виведе якість депозитів на значно вищий рі-вень: «Пам’ять серця» (цільовий вклад на поховання), «Швидка допомога» (на випадок госпіталізації), «Навколо світу разом із Громадою» (на туристичні подорожі), «Старт» (для дорослих дітей наших вкладників, які тільки вчаться накопичувати).

Велике значення має розвиток соціальних програм, як для вкладників, так і для позичальників, адже ми маємо намір надавати найкращі умови не тільки по фінансовим послугам, допо-магаючи кожному члену у вирішенні його проблем.

Нестандартний підхід до роботи з депозитними і кредитними програмами дає нам великі конкурентні переваги. Під тиском економічних  та погодних криз ми відмовилися від багатьох старих правил. Ми створили нові правила задля більшої надійності та стабільності Громади.

Від імені всіх наших членів висловлюю глибоку шану колективу кредитної спілки «Громада» за плідну та ефективну працю у досить складних економічних та погодних умовах 2012 року. Бажаю і надалі натхнення для вагомих досягнень та перемог!

З повагою, Полозова Лариса Миколаївна, голова Спостережної ради КС «Громада»

Ви можете записатись на прийом  до голови Спостережної ради за телефоном:

(0552) 49-40-48.

Звіт Правління

Кредитна спілка «Громада» відсвяткувала сімнадцятиріччя від свого створення, ставши зрілою, досвідченою фінансовою установою.

На кінець 2012 року численність кредитної спілки склала 5 579 членів. Наші активи зросли на 26% та на кінець року становили 61 млн. грн. Кредитний портфель за минулий рік зріс на 12,3 млн. грн та на кінець року становив 60,4 млн. грн.

Обсяг депозитів у звітному періоді зріс на 39 % та склав 53,9 млн. грн. Для забезпечення прибутковості депозитних внесків задіяна велика кількість людей: від самих позичальників, команди агрономів та економістів до сільських кредитних агентів, операціоністів, бухгалтерів, маркетологів та юристів. Завдяки нашій сумісній праці Громада стала найбільшою кредитною спілкою по кількості членів, по активам, кредитному портфелю та за різноманітністю со-ціальних програм для своїх членів серед кредитних спілок України.  Капітал нашої спілки складає 7,1 млн. грн. Це свідчить про додаткове «страхування» в разі зростання прострочки по кредитам. Тобто Громада має свій додатковий грошовий резерв для покриття таких ризиків.

В процесі глибинного вирішення проблем позичальників літом 2012 року було реалізовано проект «Гаряча лінія: 5 хвилин до оптових цін». Також співробітниками Громади на власному прикладі були вивчені можливості продажу овочевої продукції на оптових ринках Київщини. Ми продовжуємо вести інформаційну кампанію по вирощуванню дефіцитних овочевих культур для позичальників, аби вони мали змогу продати продукцію за достойними цінами.

Громада співпрацює з позичальниками з питань розвитку соціальних програм у селах. Такий підхід, не зважаючи на ствердження про їх «особливу ризикованість», дозволяє рівню прострочки не перевищувати бар ‘єр 2% від суми кредитного портфелю. Адже краще з самого початку сприяти розвитку бізнесу позичальника через соціальні програми, ніж залучати коллекторів, нести витрати та в результаті навіть втратити позичальників, які могли б успішно кредитуватись. Як і раніше, відсотки по кредитам залишаються одними з найпривабливіших для аграріїв серед фінансових установ Херсонської області.Останні тенденції розвитку ринків овочевої продукції показують, що канали збуту овочів концентруються навколо логістичних центрів та супермаркетів,  які  надають перевагу співпраці з потужними  господарствами. Протягом року на сторінках бюлетеня «Растущая Громада» ми надавали  інформацію, технології та розрахунки  бізнес ідей для диверсифікації господарств позичальників, а також  координати  новостворених оптових ринків збуту.

3Завдяки кредитуванню Громада робить істотний внесок у розвиток сільськогосподарської  галузі, у створення робочих місць та самозайнятість сільського населення. Всі ці досягнення стали можливими завдяки авторитету кредитної спілки як стабільної фінансової організації, адже у звітному році ми залучали кошти від мешканців  міста та області для активного кредитування членів спілки.

Пріоритетом в наших відносинах з вкладниками залишається розуміння їх потреб та індивідуальний підхід до кожного. Незважаючи на певні труднощі в економічній ситуації країни, ми утримуємо високу планку надійності для своїх членів.

Позицію стабільності Громади забезпечує надійна команда фахівців, цілісність та цілеспрямованість якої залишається запорукою подальшого розвитку нашої кредитної спілки.

У 2012 році Громада активно розвивала соціальне життя своїх членів. За рік на наших заходах побувало 1 978 чоловік. Подією року стала подорож до Єв-ропи. Популярністю користувались різ-номанітні майстер-класи, багато з яких проводили самі вкладники. Щомісячно проходили Дні Іменинників, кіносеанси, святкові заходи, фінансові семінари про кредитування, юридичні та агрономічні семінари.  Був започаткований щотижневий молочний ярмарок. Разом із вкладниками ми їздили до Криму у Нікитський ботанічний сад на парад тюльпанів, до Топлівського Свято-Троїце Параскєвієвського жіночого монастиря, до озера Сиваш. Наші вкладники побували в Одеському оперному театрі, у Скадовському дельфінарії, на страусиній фермі.

Проведені кадрові реформи у напрямку розширення, адже кількість членства КС з кожним днем зростає. Про-довжується вдосконалення операційних процесів, внутрішньої звітності та контролю, реалізовані навчальні проекти для співробітників КС для покращення обслуговування наших членів.

В майбутньому діяльність Громади буде спрямована на створення і підтримку максимально сприятливих умов для співпраці з нашими членами, розширення спектру сучасних фінансових послуг, підтримання стабільної діяль-ності та впевненості у завтрашньому дні.

З повагою, Шилакіна Галина Володимирівна, голова Правління КС «Громада»

Звіт Ревізійної комісії

У 2012 році діяльність КС «Громада» цілком відповідала нормам, статуту, а також рішенням Загальних зборів.

Для здійснення контролю за фінансовим станом кредитної спілки, Громада щоквартально подавала фінансову звітність до Ревізійної комісії. За звітній період було перевірено дотримання касової дисципліни та правильність нарахування процентів за фінансовими послугами, які надаються членам кредитної спілки.

Результати вибіркових перевірок підтверджують відповідність фінансовим даним.

Фінансова звітність кредитної спілки «Громада» за 2012 рік, яка включає баланс та звіт про доходи й витрати, цілком відповідає встановленим вимогам діючого законодавства України. Всі форми звітності не суперечать аналітичному обліку та взаємопов’язані між собою. Так свідчать висновки  аудиторської фірми ТОВ «Експерт-Аудит», яка проводила незалежну аудиторську перевірку. Усі дані відповідають первинним документам спілки.

Інформація, відображена у фінансовій звітності за формами, встановленими Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, та в звітних даних за формами, встановленими Держфінпослуг, реально та точно відображає фінансову діяльність кредитної спілки «Громада» за 2012 рік.

Полозов Олександр Петрович, голова Ревізійної комісіі

Звіт Кредитного комітету

Минув ще один рік наполегливої праці. У звітному році  кредитна діяльність КС «Громада» була спрямована на фінансування та розвиток сільськогосподарського бізнесу.

Так, за минулий рік досвідчені фахівці кредитного  комітету провели 130 засідань, на яких було затверджено 755 кредитів на суму 37 073 184 грн, з яких :

— 584 кредити  на суму  34 083 534 грн на ве-дення особистих селянських господарств;

— 65 кредитів на суму 1 440 438 грн на придбання, будівництво, ремонт та рекострук-цію житла;

— 44 кредити на суму 837 079 грн на задоволення споживчих потреб;

— 47 кредитів на суму 406 207 грн на соціальні потреби;

— 15 кредитів на суму 305 926 грн на комерційні цілі.

Джерелом погашення всіх виданих кредитів є прибуток від ведення особистого сільськогосподарського бізнесу наших позичальників.

Порівняно з 2011 роком кредитний портфель збільшився на 25,6 %.  Кредитування здійснювалось на підставі глибинного аналізу всіх факторів, що впливають на процес вирі-шення питання надання кредиту.

Велику роль відіграла співпраця КС «Громада» та USAID «Агроінвест». Проводилися різноманітні семінари та зустрічі з фахівцями у різних сферах діяльності з питань вирощування, зберігання та реалізації продукції. Тож ми рухаємося в напрямку більш тісного супроводження позичальників. У співпраці з даним проектом ми розширили напрямки кредитування, створили нові кредитні продукти, які сприяють впровадженню позичальниками новітніх технологій для підвищення рентабельності агробізнесу. Прагнучи підвищити рівень прибутко-вості та зменшити вплив сезонності у кредитуванні, Кредитний комітет приділяє велику увагу розвиткові кредитних продуктів, спрямованих на круглорічне креди-тування.

Великим попитом серед наших позичальників користуються довгострокові кредити на 2-3 роки. У зв’язку з численними  зверненнями перед членами кредитного комітету постало завдання розробки нових довгострокових продуктів. Таким чином були визначені пріоритетні напрямки кредитування. Спільно з фінансовими фахівцями американського проекту «Агроінвест» розроблено перші 4 довгострокові кредитні програми розвитку для наших позичальників:

1) «Щедра теплиця» — заснована на застосуванні технології вирощування овочевої та ягідної продукції в металевих теплицях арочного типу.

2) «Полуниця від А до Я» — спрямована на вирощування полуниці за інтенсивною технологією.

3) «Альтернативне свинарство» — базується на технології утримання свиней на глибокій незмінюваній підстилці в дугоподібних тентових ангарах.

4) «Холодильні установки» — спрямована на технологію післязбиральної доробки та охолодження вирощеної овочевої продукції.

Всі проекти потребують великих інвестицій, ми готові підтри-мати наших позичальників і надати фінансову та консультативну допомогу в реалізації цих масштабних проектів.

Необхідно враховувати, що заявки на такі кредити ми розглядаємо тільки від наших досвідчених позичальників з багаторічною позитивною кредитною історією.

Ми розуміємо: якщо Громада грамотно профінансує проекти розвитку, то наші позичальники стануть сильними і конкурентоспроможними сільгоспвиробниками.

Підсумовуючи результати кредитної діяльності за звітний період, можна  впевнено сказати, що  ми  досягли  успіху  завдяки  професіоналізму наших  фахівців.  Проте ми не зупиняємося на досягнутому.

Щиро дякую своїм колегам та Вам, шановні спілчани, за співпрацю.

Бажаю добробуту і здоров’я всім  членам  кредитної спілки та Вашим  сім’ям.

З повагою, Другова Тетяна Миколаївна, голова Кредитного комітету

Аудиторський висновок 2012